Maaseudun ammatit ovat saavutettavissa koulutuksella

Jos haluat maalle töihin, vaihtoehtoja on lukemattomia. Ensin kannattaa kuitenkin mennä kouluun. Suomalainen koulutus on laadukasta ja monipuolista.

Koulutusta Suomessa

Suomessa on useita maaseutualan oppilaitoksia ja alaa voi opiskella monella eri tasolla. Maaseudun ammatit ovat todella monipuolisia ja Suomessa on kohtuullisen elävä maaseutu, joten vaihtoehdot eivät todellakaan lopu kesken. Erilaisia maaseutualan ammatteja ovat esimerkiksi maanviljelijä, lomittaja, hevosalan yrittäjä, lypsykarjatilallinen tai vaikka sikatilallinen. Myös kauppapuutarhurit ja vihannesten viljelijät työskentelevät usein maaseudulla. Lisäksi maaseudulla työskentelee paljon ihmisiä myös erilaisissa tutkimus-ja asiantuntijatehtävissä. Oikea koulutus löytyy siis oman kiinnostuksen mukaan. Maaseutualaa voi opiskella ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suomessa koulutus on laadukasta ja se tarjoaa hyvät eväät työelämässä pärjäämiseen.

fw2

Myös maalla on töitä

Jos unelmanasi on suunnata maalle töihin, kuulut nykypäivänä vähemmistöön. Tästä ei kuitenkaan kannata huolehtia, sillä maaseudulta löytyy kyllä monenlaista työtä. Maanviljelijän työstä haaveilevaa helpottaa, jos hän sattuu perimään tilan esimerkiksi omilta vanhemmiltaan. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä monet maatilat palkkaavat myös työntekijöitä ja osa tiloista vuokraa peltojaan vuokraviljelijöille. Oman maatilan voi tietysti myös ostaa. Ennen työhön tarttumista kannattaa kuitenkin kouluttautua. Jos haluat päästä työn makuun mahdollisimman nopeasti, kannattaa hakeutua oppisopimuskoulutukseen. Näin voit suorittaa työn ohessa esimerkiksi maaseutualojen perustutkinnon ja valmistua sitä kautta ammattiin.

Jos maaseutu houkuttelee, mutta työn touhuun pääsemisellä ei ole niin kova kiire, voit mennä opiskelemaan myös ihan perinteisesti koulun penkille. Peruskoulupohjaisena voit suorittaa maaseutualojen perustutkinnon kolmessa vuodessa. Samassa ajassa saat suoritettua myös esimerkiksi puutarhurin tai hevostalouden perustutkinnon. Ammattikorkeakoulusta puolestaan voit valmistua agrologiksi noin neljässä vuodessa. Yliopistossakin voit opiskella, jos haluat syventyä aiheeseen todella syvällisesti. Yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaminen ja agronomiksi valmistuminen kestää noin viisi vuotta. Korkeakoulutuksella voit työllistyä maanviljelijäksi, mutta saat pätevyyden myös alan tutkijaksi sekä asiantuntijatehtäviin.

Maaseudulla sielu lepää

Vaikka suuri osa suomalaisista asuukin nykyään kaupungissa, on edelleen olemassa joukko ihmisiä, joita maaseudun rauha ja leppoisa elämänmeno houkuttelevat. Maaseudun ammatit ovat myös erittäin arvostettuja, joskaan eivät aina niitä helpoimpia valintoja. Maanviljelijä, hevosyrittäjä ja puutarhuri ovat kaikki ammatteja, joissa menestyy parhaitenyrittäjänä. Oman yrityksen pyörittäminen puolestaan vaatii monenlaisia taitoja ja usein paljon myös vapaa-ajan uhraamista. Toisaalta maanviljelijä saa usein tehdä töitä kotonaan ja luonnonläheisissä olosuhteissa. Vaikka työ ajoittain onkin fyysisesti rankkaa, sielu usein lepää peltomaisemia ja metsiä katsellessa. Harva pääseekään nauttimaan arjessaan samalla tavalla luonnon rauhasta kuin maaseudulla työskentelevä.

fw3

Ilman koulutusta ei nykyään maallekaan pääse töihin. Ennen koulutuspaikan valintaa kannattaa miettiä, mikä olisi itselle se unelmien työpaikka. Ammatillista koulutusta järjestetään oikeastaan ihan ympäri Suomen. Lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyy maaseutualan oppilaitos. Eri kouluja kannattaa myös vertailla, sillä esimerkiksi erikoistumisissa saattaa olla koulukohtaisia eroja. Jos olet kiinnostunut vaikkapa lypsykarjatilan pitämisestä, saattaa joku koulutus antaa tähän paremmat eväät kuin toinen. Jos taas haluat pitää kaikki ovet mahdollisimman avoinna, kannattaa tutkia esimerkiksi ammattikorkeakoulujen tarjontaa. Ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle eväät vaativiinkin asiantuntijatehtäviin, mutta myös käytännön työhön. Eri oppilaitokset järjestävät myös aikuiskoulutusta maaseutualoille, jos olet esimerkiksi alanvaihtaja ja haluat opiskella nykyisen työsi ohella. Tutki eri vaihtoehtoja ja etsi se juuri sinulle sopivin.

Usko unelmiisi

fw4Vaikka maaseudun ammatit tuntuisivatkin vaikeasti saavutettavilta, älä luovuta. Omiin unelmiinsa uskominen kannattaa aina. Ammattikoulutus antaa alalle hyvät lähtökohdat, vaikka et olisikaan perimässä vanhaa sukutilaasi. Vuokraviljely tai vaikka lomittajan työt ovat hyvä tapa päästä kiinni maaseudun töihin. Työskentelemällä ahkerasti voit säästää rahaa oman tilan ostoon. Myös puutarhalla tai hevostalleilla työskentely on hyvä vaihtoehto, jos haikailet maaseudulle. Vaikka taloudellinen tilanne Suomessa ei olisikaan aina hyvä, maaseutualan ammattilaisia tarvitaan aina. Suomalainen ruoka on puhdasta ja laadukasta ja sen eteen työtä tekevät ihmiset pärjäävät varmasti elämässä.

About the Author