Maaseudun ammatit ja yrittäjyys kunniaan

Maaseutu tarjoaa mainiot puitteet monen eri alan yrittäjille. Ammattikoulutus kannattaa ja työnsaantimahdollisuudetkin ovat hyvät.

Maalle asumaan?

fw13Oletko aina uneksinut muutosta maalle? Monet haaveilevat pääsevänsä maaseudun rauhaan ja hiljaisuuteen. Se ei ole mahdotonta, sillä muutamalla harkitulla valinnalla haaveistaan voi tehdä totta. Tällä hetkellä kuitenkin trendi on monella paikkakunnalla päinvastainen. Maalla asuvat nuoret muuttavat koulutuksen ja ammattien perässä kaupunkeihin, jonne he usein myös jäävät asumaan. Maaseutukin kuitenkin tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia, kunhan niistä vain on tietoinen. Jos uskoo tarinoihin maaseudun autioitumisesta ja pitkäveteisyydestä, saattaa ihanteellinen elämäntapa mennä sivu suun. Miten maaseudusta haaveileva sitten voi tehdä unelmistaan totta? Millaisia ovat maaseudun ammatit?

Mitä työpaikkoja maaseudulla on?

Maalla tuotetaan erilaisia kasvi-ja eläinperäisiä tuotteita, joita hoitamaan ja kuljettamaan tarvitaan työntekijöitä. Maalle töihin halutessaan voikin ottaa yhteyttä paikallisiin elinkeinonharjoittajiin, jotta saisi tuntumaa esimerkiksi maatilan työtehtäviin. Esimerkiksi eläintenhoitajan työ on raskasta mutta palkitsevaa. Hevostenhoitajaksi pääseminen on monen tytön haaveena, joten paikallisiin talleihinkin kannattaa olla yhteydessä. Maaseudulta löytää usein koneurakoijia, jotka ovat oman alansa ammattilaisia. Heille saattaa päästä metsähommiin tai kaivinkoneenkuljettajaksi, aluksi vaikka kesätöihin. Mikäli kuljetusala tuntuu omalta alalta, voi hakeutua kyseisen alan koulutuksiin. Marjanpoimijoita ja myyjiä haetaan usein keväisin sesonkitöihin.

Moninainen maaseutu tarjoaa peruskouluissa ja lukioissa opiskeleville nuorille myös ”Tutustu työelämään ja tienaa” -tyyppisiä kesäharjoittelumahdollisuuksia. Tarkoituksena on antaa nuorille aito mahdollisuus tutustua maaseudun moninaisiin ammatteihin. Ohjelmassa on mukana eri maaseutuelinkeinojen harjoittajia. Puutarha-alasta kiinnostuneilla ja sinne haluavilla on hyvä mahdollisuus työllistyä maaseudulla. Maatilamatkailu on osaltaan hyvä lisä maaseudun tarjoamiin työmahdollisuuksiin. Maalla syntyneillä lapsilla on usein halu palata asumaan kotiseudulleen opintojen jälkeen. Silloin pitää ottaa selvää, mikä elinkeino heidän kyseisellä kotiseutunsa alueella kannattaa.

Maaseudun yrittäjyys

Monesti maaseudulla asuvat yrittäjät eivät saa tulojaan vain yhdestä lähteestä, vaan monista erilaisista. Maatilamatkailu, majoitus-ja ravitsemuspalvelut, sekä erilaiset maaseudulla valmistettavat tuotteet ovat vain pieni osa niistä mahdollisuuksista joita maaseutu tarjoaa. Erilaisten elämysmatkojen, kuten patikoinnin, sieniretkien ja muiden luontoon suuntautuvien retkien järjestäminen sekä erilaisten juhlatilojen vuokraaminen ja
itse juhlien järjestäminen tuovat monipuolisuutta tähän tarjontaan. Yrittäjähenkiselle on paljon erilaisia mahdollisuuksia oman elinkeinon harjoittamiseen. Vihannesten, marjojen tai kukkien kasvattaminen ja myyminen sekä kaikenlainen koneurakointiin liittyvä toiminta ovat maaseudulla yleisiä elinkeinon harjoittamisen muotoja. Yrittäjyys on monipuolista ja maaseutu on hyvä toimintaympäristö pienyrityksille.

fw11

Millainen koulutus tarvitaan?

Mikäli haluaa muuttaa maalle ja ryhtyä harjoittamaan siellä valitsemaansa elinkeinoa, kannattaa hakeutua sopivaan alan koulutukseen. Koulutuksen avulla saa ajankohtaista tietoa valitsemastaan alasta. Työtä tekemälläkin tietysti oppii, mutta monessa tapauksessa ammattikoulutus kannattaa. Eri alojen oppilaitoksia löytyy helposti netistä. Mikäli haluaa keskustella uratoiveistaan ja -mietteistään opinto-ohjaajan kanssa, kannattaa hyvissä ajoin varata aika oman koulunsa opolle. Työvoimatoimistostakin saa apua ammatinvalintaan ja vastauksia eri ammatteja koskeviin kysymyksiin. Kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin, mikäli jokin askarruttaa. Eri oppilaitoksiin voi myös ottaa yhteyttä ja kysyä eri koulutusmahdollisuuksista.

fw12Maatalousalan perustutkinnon suoritettuaan opiskelija saa eläintenhoitajan tai maaseutuyrittäjän ammattinimikkeen. Metsäalan perustutkinnon suoritettuaan saa valmiudet metsäalalla työskentelyyn. Silloin voi esimerkiksi työskennellä metsänhoidon tai metsäpalveluiden tuottamisen parissa. Maa-ja metsätalousoppilaitoksissa on mahdollisuus suorittaa myös pidempiä tutkintoja, kuten esimerkiksi agrologin tutkinnon. Agrologin koulutus on monipuolinen, ja sen suoritettuaan voi sijoittua oman yrittäjyyden ohessa esimerkiksi maaseudun kehityshankkeiden suunnitteluun ja kehittämiseen, hoitamiseen ja ohjaukseen. Agrologit voivat sijoittua myös muihin maatalouden neuvonta-ja hallintatehtäviin. Siinä voi suuntautua vaikka hevostalouteen ja alkaa hevosyrittäjäksi tai hevosalan monipuoliseksi asiantuntijaksi. Maatalousalan koulutuksen suoritettuaan saa monipuoliset mahdollisuudet työllistyä johonkin maatalouden moninaisista ammateista.

Maaseutu tarjoaa mahdollisuuksia

fw14Mikäli harkitsee tulevaisuutta maalla, antavat monipuoliset koulutusmahdollisuudet hyvät valmiudet valmistua erilaisten maaseudulla yleisten alojen ammattilaisiksi. Erilaisilla maaseudun työllistämishankkeilla pyritään yhdistämään työntekijät ja työnhakijat. Tämän yhteistyön avulla pyritään täyttämään tarjolla olevat työpaikat. Töitä maaseudun nuorille -kampanjan esimerkiksi keskittyy parantamaan maaseudun nuorten työnhakijoide tilannetta. Kaupunkilaisetkin voivat TET-harjoittelun jakesätöiden avulla hakeutua testaamaan maaseudun työpaikkoja. Tällä pyritään tutustuttamaan kaupunkien asukkaita maaseutuun, ja työpätkä on myös hyvä tapa luoda verkostoja myöhempää työllistymistä ajatellen. Mahdollisuudet monenlaiseen yrittämiseen voi olla juuri se keino, jolla maaseudulle saadaan houkuteltua lisää uutta työvoimaa. Usean eri alan osaajat voivat hakeutua maaseudulle, jossa on tarjolla mahtavat puitteet yritystoiminnalle luonnon ja eläinten parissa.

 

 

About the Author